Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Παιχνίδια για χαρούμενα και έξυπνα μωρά


Καλησπέρα!Τι κάνετε?Οφείλω να ομολογήσω ότι μου έλειψε η παρέα σας αλλά ο Κωνσταντίνος μονοπωλεί την δική μου,γι΄αυτό και έχω τόσο καιρό να σας γράψω.
Επειδή όπως καταλαβαίνετε με έχει συνεπάρει ο ρόλος της μαμάς,τώρα τελευταία το ενδιαφέρον μου εστιάζεται σε βιβλία σχετικά με τα παιδιά,έτσι λοιπόν αγόρασα ένα που περιέχει παιχνίδια για μωρά και σκέφτηκα να σας προτείνω κάποια από αυτά.
Για μωρά από 0 έως 3 μηνών:
1)Παίζοντας με τον αέρα:Το παιχνίδι αυτό βοηθά το παιδί να αποκτήσει υποκειμενική εμπειρία του σώματός του.
Φυσήξτε απαλά τις παλάμες του μωρού σας.Καθώς φυσάτε,τραγουδήστε του το ακόλουθο:Να, οιπαλάμες του μωρού μου.Στη συνέχεια φιλήστε τις παλάμες του.Φυσήξτε και σε άλλα σημεία του σώματός του.Στα περισσότερα μωρά αρέσει να τα φυσούν απαλά στους αγκώνες,τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών,τα μάγουλα και το λαιμό.
'Ερευνες δείχνουν ότι απλές πρακτικές που δραστηριοποιούν τα αισθητήρια όργανα,όπως και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με ενήλικες,αναπτύσσουν την ικανότητα αντίληψης των μωρών.

2)Εμπειρίες που αφορούν στα αισθητήρια όργανα:Η έκθεση του μωρού σας σε ποικίλα ερεθίσματα συμβάλλει στη διεύρυνση της αντίληψής του για τον εαυτό του και για το περιβάλλον.
Δοκιμάστε να τρίψετε τα χέρια του μωρού σας με διάφορα υφάσματα.Σατέν,πετσετέ κ.α
Δώστε στο μωρό σας την δυνατότητα να δοκιμάσει διαφορετικές μυρωδιές,π.χ μυρίστε ένα φρεσκοκομμένο πορτοκάλι,(εννοείται μόνο φυσικές μυρωδιές).
Προσέξτε να μην δώσετε υπερβολικά ερεθίσματα στο παιδί σας και παρατηρήστε τυχόν σημάδια κόπωσης από το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Όλα όσα βλέπουν ή μυρίζουν τα μωρά προκαλούν επιθυμητές εγκεφαλικές συνδέσεις,ειδικά αν αυτά λαμβάνουν χώρα σε ασφαλή,στοργικά και προβλεπόμενα πλαίσια.

3)Το παιχνίδι του προσανατολισμού:Η απαλή περιστροφή του μωρού σας σε διαφορετικές κατευθύνσεις θα το βοηθήσει να αναπτύξει την συναίσθηση του χώρου και την αίσθηση της ισορροπίας.
Δοκιμάστε να περιστρέψετε το μωρό σας με τους ακόλουθους τρόπους:
  • Κρατήστε το στην αγκαλιά σας και προστατέψτε το κεφάλι του καθώς στριφογυρίζετε.
  • Κρατήστε το με την πλάτη του γυρισμένη στο σώμα σας.
  • Κρατήστε το με το πρόσωπο του στραμμένο στο δικό σας.
Καθώς στριφογυρίζετε προς διαφορετικές κατευθύνσεις τραγουδήστε του παιδικά τραγουδάκια.
Η έκθεση του μωρού σε διαφορετικά οπτικά πεδία,συμβάλλει στην ανάπτυξη του συντονισμού χεριών-ματιών και της αίσθησης της ισορροπίας,τις προϋποθέσεις δηλαδή,για μπουσούλισμα και περπάτημα.

Αυτά προς το παρόν με τα παιχνίδια!Την επόμενη φορά θα σας γράψω για μωρά από 3 έως 6 μηνών.
Το βιβλίο που τα περιέχει είναι της Jackie Silberg-125 παιχνίδια για έξυπνα και χαρούμενα μωρά-

Με αγάπη,
Χρυσαυγή